Danie miesiąca – Moja ukochana czerwona sałata

To moja ulubiona sałata, która po zrobieniu czasami nie wygląda apetycznie, ponieważ jest jedną wielką czerwoną mieszanką, za to smakuje fantastycznie.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 czerwone papryki – jedną z nich upiecz i obierz ze skóry
  • 12 pomidorków koktajlowych sparzonych i obranych ze skóry
  • 3 duże pomidory sparzone i obrane ze skóry
  • 20 dkg truskawek
  • oliwa z oliwek
  • 1 czewona cebula
  • czerwony ocet winny
  • sól i cukier do smaku

Pomidory, truskawki, pomidorki cherry i surową paprykę drobno pokrój. Wszystkie składniki wymieszaj. Upieczoną paprykę zmiksuj na gładką masę, dodając oliwę z oliwek, łyżkę octu winnego, posiekaną cebulę, sól i pieprz do smaku i tak przygotowanym sosem polej sałatę. Czerwoną sałatę możesz podawać z kozim serem, pieczoną rybą lub z mięsem.