Zupa czosnkowa – na odporność
  • 2 lyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 mała cebula (posiekana),
  • 1,5 główki czosnku pokrojone w paski,
  • 2 ziemniaki pokrojone w plastry,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (zamiast rosołu),
  • 1/2 łyżki świeżej bazylii,
  • 1 duża lub 2 małe cukinie.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej w rondlu oliwę i wrzuć cebule i czosnek, smaż aż się zarumienią .
  2. Dodaj ziemniaki i smaż 2 min. Wlej rosół, dodaj  sól pieprz i gotuj 30min.
  3. Cukinie pokrój w małe cząstki i odstaw na talerz.
  4. Ugotowaną zupę zmiksuj, a następnie dodaj cukinie i gotuj 20 min. na zakończenie wrzuć pokrojoną bazylię.

Badania dotyczące spożycia czosnku oraz ekstraktów z czosnku wykazują jego
stymulujące działanie na układ odpornościowy.