- 2 lyżki oliwy z oliwek,
- 1 mała cebula (posiekana),
- 1,5 główki czosnku pokrojone w paski,
- 2 ziemniaki pokrojone w plastry,
- 4 szklanki bulionu warzywnego (zamiast rosołu),
- 1/2 łyżki świeżej bazylii,
- 1 duża lub 2 małe cukinie.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej w rondlu oliwę i wrzuć cebule i czosnek, smaż aż się zarumienią .
- Dodaj ziemniaki i smaż 2 min. Wlej rosół, dodaj sól pieprz i gotuj 30min.
- Cukinie pokrój w małe cząstki i odstaw na talerz.
- Ugotowaną zupę zmiksuj, a następnie dodaj cukinie i gotuj 20 min. na zakończenie wrzuć pokrojoną bazylię.
Badania dotyczące spożycia czosnku oraz ekstraktów z czosnku wykazują jego
stymulujące działanie na układ odpornościowy.