Przepis na wątróbkę z jabłkami

Składniki na 4 osoby:

  • wątróbka cielęca (porcja na 1 osobę to około 200g wątróbki),
  • 2 duże jabłka,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka mąki,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • pęczek rukoli

+ sok świeżo wyciśnięty z grejpfruta i cytryny

Sposób przygotowania:

Wątróbkę popieprz i oprósz mąką. Jabłka obierz ze skóry i podziel na 6 części. Cebule pokrój w plastry. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebule, a następnie
jabłka i podsmaż. Na drugiej patelni usmaż wątróbkę, następnie połącz wątróbkę z cebulą i jabłkiem, dopraw solą i posyp majerankiem. Wątróbkę z
jabłkiem i cebulą ułóż na rukoli. Podajemy z sokiem.

Taka wątróbka to najlepsze źródło żelaza hemowego, które przyswaja się znacznie lepiej (w około 20%) niż żelazo niehemowe z produktów roślinnych (w około 5%). Niedobór tego pierwiastka nie tylko prowadzi do anemii- jak powszechnie wiadomo, ale jest również czynnikiem ryzyka zwiększonej podatności na zakażenie. Wątróbka dostarcza duże ilości witaminy A, odgrywającej ochronną rolę w infekcjach wirusowych.