- Biały chudy ser (2 plastry),
- 2 kromki chleba razowego,
- papryka pokrojona w ćwiartki
Granatowo-truskawkowy smoothie
- ¼ szklanki soku z granatów,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2/3 szklanki mrożonych truskawek,
- 3 łyżki jogurtu probiotycznego,
- 1 łyżeczka oleju lnianego,
- 4 kostki lodu
wymieszaj sok z miodem, połącz z truskawkami, jogurtem, olejem, kostkami lodu i zmiksuj blenderem.
Pieczywo razowe podobnie jak pozostałe produkty pełnoziarniste są bogate w cynk i selen, a także antyoksydacyjną witaminę E.
Cynk jest niezbędny dla szybko dzielących się tkanek, takich jak grasica (gruczoł niezbędny dla rozwoju odporności organizmu) czy szpik kostny, w którym powstają leukocyty (krwinki białe) zwalczające wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty, toksyny. Jogurt, ser twarogowy i in. produkty mleczne to również dobre źródło cynku.
W badaniach wykazano działanie antyoksydacyjne i antybakteryjne soku z granatów.
Truskawki = dobre źródło wit. C, olej lniany – największa zawartość kwasów omega 3 spośród olejów roślinnych.
