Oczyszczające carpacio z buraka i placki z kaszy jaglanej i cukinii

Składniki dla 4 osób:

  • dwa duże buraki lub 4 mniejsze
  • 4 cukinie
  • 100 gramów kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 biała cebula
  • ząbek czosnku
  • mieszanka ziół (kolendra, bazylia, pietruszka, koperek)
  • garść rukoli
  • do smaku: curry, słodka papryka, oliwa z oliwek, sok z cytryny, olej do smażenia, sól pieprz

Umyte buraki owiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym na 220 stopni piekarniku. Piecz około godzinę. Po ostygnięciu obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry. Skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cukinię zetrzyj na tarce, posól i odstaw na około 30 minut, by puścila sok, a następnie odciśnij.

Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i usmaż posiekaną cebulę, czosnek. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i dopraw do smaku curry i posiekanymi ziołami. Dopraw pieprzem i solą i całość podsmaż. Kiedy danie ostygnie, wrzuć jajko i wymieszaj. Z masy uformuj płaskie kotleciki i usmaż je na pateli z obu stron. Kotlety podawaj z carpacio z buraków (ułożone plasterki buraków płasko na talerzu). Całość możesz posypać listkami rukoli.