Składniki dla 4 osób:
- dwa duże buraki lub 4 mniejsze
- 4 cukinie
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 biała cebula
- ząbek czosnku
- mieszanka ziół (kolendra, bazylia, pietruszka, koperek)
- garść rukoli
- do smaku: curry, słodka papryka, oliwa z oliwek, sok z cytryny, olej do smażenia, sól pieprz
Umyte buraki owiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym na 220 stopni piekarniku. Piecz około godzinę. Po ostygnięciu obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry. Skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cukinię zetrzyj na tarce, posól i odstaw na około 30 minut, by puścila sok, a następnie odciśnij.
Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i usmaż posiekaną cebulę, czosnek. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i dopraw do smaku curry i posiekanymi ziołami. Dopraw pieprzem i solą i całość podsmaż. Kiedy danie ostygnie, wrzuć jajko i wymieszaj. Z masy uformuj płaskie kotleciki i usmaż je na pateli z obu stron. Kotlety podawaj z carpacio z buraków (ułożone plasterki buraków płasko na talerzu). Całość możesz posypać listkami rukoli.
