Stek z halibuta z kaparami
Skład na 2 osoby:
- 6 łyżek dzikiego ryżu,
- stek z halibuta (2 x 60 g),
- garść świeżego rozmarynu,
- 1 cytryna pokrojona w plastry,
- duża garść kaparów odsączonych z zalewy,
- białe wino (1/4 szklanki),
- sól morska, pieprz, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Rozetrzyj rozmaryn z trzema łyżkami oliwy. Natrzyj rybę polowa tej zalewy i włóż do żaroodpornego naczynia. Na każdym steku połoz cztery plasterki cytryny. Posyp kaparami. Skrop resztą oliwy z rozmarynem i polej winem. Wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut. Stek podawaj z dzikim ryżem.
Można podać z warzywami na parze: groszek zielony – 50 g i marchewki (małe marchewki np. z mrożonki) – 100g
Halibut to dobre żródło omega 3 , a także cynku i selenu, które posiadają właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające), co oznacza, że stanowi broń przeciw wolnym rodnikom – cząsteczkom, które silnie uszkadzają komórki i tkanki.