Przepis na kolację- stek z halibuta z kaparami i dzikim ryżem

Stek z halibuta z kaparami  

Skład na 2 osoby: 

  • 6 łyżek  dzikiego ryżu, 
  • stek z halibuta (2 x 60 g),
  • garść świeżego rozmarynu,
  • 1 cytryna pokrojona  w plastry,
  • duża garść kaparów odsączonych z zalewy,
  • białe wino (1/4 szklanki),
  • sól morska, pieprz, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Rozetrzyj rozmaryn z trzema łyżkami oliwy. Natrzyj rybę polowa tej zalewy i włóż do żaroodpornego naczynia. Na każdym steku połoz cztery plasterki cytryny. Posyp kaparami. Skrop resztą oliwy z rozmarynem i polej winem. Wstaw do piekarnika na ok. 25-30 minut. Stek podawaj  z dzikim ryżem.

Można podać z warzywami na parze: groszek zielony – 50 g i marchewki (małe marchewki np. z mrożonki) – 100g

Halibut to dobre żródło omega 3 ,  a także cynku i selenu, które posiadają właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające), co oznacza, że stanowi broń przeciw wolnym rodnikom – cząsteczkom, które silnie uszkadzają komórki i tkanki.